KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rozkład dnia

6.00 - 8.20 Schodzenie się dzieci.

Zabawy wynikające z własnej aktywności dziecka.
Zabawy dydaktyczne, prace porządkowo - gospodarcze i hodowlane.
Kontakty indywidualne i okolicznościowe wynikające z potrzeb dzieci.
Poranne zabawy i ćwiczenia ruchowe.

8.20 - 8.30 Przygotowanie do śniadania - czynności samoobsługowe i porządkowe.

8.30 - 9.00 Śniadanie.

9.00 - 9.15 Swobodne zabawy dzieci.

9.15 - 9.45 Zajęcia organizowane, inspirowane przez i prowadzone przez nauczycielkę, wyzwalające aktywność dzieci w różnych sferach rozwoju:

  • rozwijanie inteligencji logiczno - matematycznej
  • rozwijanie edukacji muzycznej, teatralnej
  • rozwijanie zdolności plastycznych i umiejętności manualnych
  • rozwijanie sprawności fizycznej
  • rozwijanie mowy i myślenia, umiejętności wypowiadania się, zadawania pytań

9.45 - 10.00  Prace porządkowe, czynności opiekuńcze, samoobsługowe, przygotowanie do zajęć na świeżym powietrzu.

10.00 -11.15 Spacery, wycieczki, zabawy w ogrodzie przedszkolnym, obserwacje przyrodnicze.

11.15 -11.30 Przygotowanie do obiadu - czynności samoobsługowe i porządkowe.

11.30 - 12.00 Obiad.

12.00 - 12.30 Odpoczynek - relaksacja ( higiena układu nerwowego ) poprzez:

• słuchanie muzyki
• słuchanie bajek relaksacyjnych
• wyciszenie
• odpoczynek

12.00 - 14.00 Leżakowanie gr. I

12.30 - 14.15 Tworzenie różnorodnych sytuacji edukacyjnych sprzyjających twórczości plastycznej, muzycznej i werbalnej dzieci.

Praca indywidualna, stymulująco - kompensacyjna oraz z dziećmi  wyróżniającymi się uzdolnieniami i zainteresowaniami.
Zabawy sprzyjające osiągnięciu gotowości do podjęcia nauki w szkole.
Spacery, wycieczki, zabawy w ogrodzie.
Gry i zabawy ruchowe.

14.15 - 14.30 Przygotowanie do podwieczorku - czynności samoobsługowe i porządkowe .

14.30 - 15.00 Podwieczorek.

15.00 - 17.00 Rozchodzenie się dzieci do domu.

Zabawy w salach.
Sytuacje inspirowane przez dzieci.
Zabawy dowolne w kącikach zainteresowań.