KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

Przedszkole Miejskie nr 142 w Łodzi mieszczące się na ul. Brzechwy 3, zaczęło swoją działalność 22 listopada 1971 roku. Władzę nad "Żaczkami", a także nad personelem sprawowała wówczas p. Krystyna Kawka. W tamtych czasach przedszkole liczyło około 200 dzieci w wieku od 3 do 7 lat. Zajmowało pomieszczenie parteru i pierwszego piętra. Wydawane były 3 posiłki dziennie. Drugim dyrektorem placówki została p. Anna Chylińska.

Co roku przybywało zabawek, kącików zainteresowań i mebli. Dużo czasu dzieci spędzały w ogrodzie przedszkolnym, gdzie wśród zieleni ustawiono liczne drabinki i huśtawki. Najmilszymi uroczystościami były "choinki noworoczne".

W przeciągu kilkunastu lat remontowano placówkę. Uzyskane środki finansowe z Wydziału Edukacji pozwoliły min. na: kapitalny remont dachu, wymianę stolarki okiennej, modernizację centralnego ogrzewania.

W 1987 władzę nad placówką przejęła mgr Krystyna Bartuzel, która dzielnie wspierała dzieci, rodziców i personel, aż do 2012 roku.

01.09.2012 roku nasze przedszkole powitało nowego dyrektora - obecnie władzę w przedszkolu sprawuje mgr Agnieszka Stuchała.

Od kilku lat nasze przedszkole posiada 5 oddziałów. W każdej grupie jest do 25 dzieci.

Kadra pedagogiczna posiada wysokie kwalifikacje zawodowe potrzebne do pracy dydaktyczno - wychowawczej i opiekuńczej (studia zawodowe i magisterskie).

Nauczyciele systematycznie dokształcają się oraz pogłębiają swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w warsztatach, kursach i szkoleniach pedagogicznych.

Wieloletnią tradycją przedszkola są:

  • bale okolicznościowe dla dzieci (bal jesieni, bale karnawałowe, bal wiosny);
  • pikniki rodzinne, na których się integrujemy i wspólnie bawimy;
  • przedstawienia teatralne wystawiane na terenie przedszkola;
  • pasowanie na przedszkolaka;
  • współpraca z pobliskimi przedszkolami (min. nr 156, 146, 65), a także Szkołą Podstawową nr 193 i Szkołą Podstawową nr 5;
  • współpraca z Biblioteką Rejonową nr 9;
  • współpraca z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną nr 4 w Łodzi-możliwość bezpłatnych konsultacji i zajęć na terenie poradni oraz comiesięczne dyżury pani pedagog Urszuli Paradowskiej na terenie naszej placówki.
  • wycieczki